Работи се активно, за да се отстранят рисковете, произтичащи от хакерските

...
Работи се активно, за да се отстранят рисковете, произтичащи от хакерските
Коментари Харесай

С нови програми усъвършенстваме киберсигурността

Работи се интензивно, с цел да се отстранят рисковете, произлизащи от хакерските офанзиви, които бяха с висок интензитет, само че към този момент са овладени. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна.

Той увери, че хакерските офанзиви се наблюдават непрекъснато от министъра на електронното ръководство Георги Тодоров. По негови думи Министерството на нововъведенията и растежа е било със усложнен достъп до уеб страницата си единствено за седем минути.

Пулев означи, че още преди няколко седмици е стартират стратегически разговор с интернационалните вложители за въвеждането на най-хубавите интернационалните практики с фокус киберсигурност, като разговорът е по линия на Инициативата " Три морета ".

Имаме дейна подписана декларация на равнище страни, там сме се обединили към една обща поддръжка и взаимодействие със Съединени американски щати по отношение на 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, разгласи министърът.

Той добави, че взаимно с Министерството на превоза и вицепремиера Христо Алексиев се беседва с интернационалните сътрудници за това как да се усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура, с фокус върху киберсигурността. Прави се рамката на база, на която да се влага в инфраструктурата, с цел да могат да се вкарат най-хубавите практики от позиция на киберсигурност, посочи Пулев.

Той уточни, че по линия на МИР по Плана за възобновяване и устойчивост утре се отваря и процедура за " ИКТ решения и киберсигурност " за над 30 млн. лева По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Финансирането ще е 100% безплатно, българският бизнес ще може да употребява средствата за киберсигурност, уеб сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи и цифров маркетинг.

Министърът разгласи, че вече е завършила първата процедура по Плана за възобновяване, която беше отворена през МИР - за Технологична рационализация, с бюджет от 260 млн. лева " По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 оферти за 1 милиарда лева Само от Варна по Технологична рационализация са кандидатствали 144 компании за 31,4 млн. лева ", посочи той. Общо над 32 000 компании са регистрирани в региона, от които 99% са микро-, дребни и междинни и дават отговор на изискванията за кандидатстване по стратегиите на МИР.

Министерството поддържа региона и по линия на вложенията. По думи на Пулев през Българската организация за вложения ще бъдат сертифицирани два плана, които ще влагат 11.6 млн. лева и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

Той акцентира, че за рекордно къс период е подадена и към този момент е утвърдена от Европейска комисия една от най-големите европрограми - тази за Конкурентоспособност и нововъведения, с общ бюджет от 3 милиарда лева Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година, като тя ще бъде в размер на близо 130 млн. лева и ще бъде за създаване на нововъведения в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023 година по ПКИП се възнамерява отварянето на още три процедури.

Министърът на нововъведенията добави, че в рамките на идващите седмици ще бъде изпратена за утвърждение и Програмата за научни проучвания, която е с бюджет от 2.14 милиарда лева Така общо ще имаме 5 милиарда отворени стратегии за новия програмен интервал по линия на структурните фондове, заключи той.

По Плана за възстановяване ще бъдат отворени още три процедури до края на годината - за ИКТ и киберсигурност, за акумулатори и ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила, с бюджет от 200 млн. лева, както и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева Така общо до края на годината единствено по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР